F.A.Q. II - Για ποιους λόγους προσλαμβάνουμε έναν φωτογράφο?

0



Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιες είναι οι πιο σημαντικές περιστάσεις στις οποίες χρειαζόμαστε έναν φωτογράφο?.... ή για να το θέσω διαφορετικά χρειαζόμαστε αναμνηστικές φωτογραφίες?....
Οι περιστάσεις αυτές λοιπόν είναι αρκετές παρόλο που με μια γρήγορη σκέψη ίσως να απαντήσατε μόνο στο «γάμο και στην βάπτιση»…. Εκτός από αυτά τα δύο πολύ σημαντικά μυστήρια φωτογραφίες χρειαζόμαστε στα πρώτα γενέθλια του μωρού μας , πολύ πιθανό και στα επόμενα και μεθεπόμενα, στην αποφοίτηση μας από το Πανεπιστήμιο, το κολέγιο ή οποιαδήποτε άλλη σχολή ανώτερης εκπαίδευσης . Ακόμα φωτογραφίες χρειαζόμαστε στα εγκαίνια της επιχείρησης μας , στο διαφημιστικό της κατάλογο , στη δημιουργία του site μας ή και του διαδικτυακού μας καταλόγου. Επίσης στις παιδικές παραστάσεις , στις μουσικοχορευτικές παραστάσεις αλλά και σε άλλα καλλιτεχνικά θεάματα….
Για να μην πολυλογώ όμως αφού όσο γράφω θα μου έρχονται και άλλες περιστάσεις προχωράω στο προκείμενο.
1.Η σημαντικότητα της φωτογραφικής περίστασης κρίνεται ανάλογα από το ενδιαφερόμενο άτομο, δηλ τα πρώτα γενέθλια δεν είναι λιγότερο σημαντικά από τα εγκαίνια ενός καταστήματος.

2.Ο επαγγελματίας που επιλέγετε να καλύψει φωτογραφικά την εκδήλωση σας φέρει μαζί του τον αντίστοιχο εξοπλισμό ανάλογα με τον χώρο , τον τόπο και το χρόνο και φυσικά πρώτα απ’ όλα κουβαλάει τις γνώσεις του στο φωτογραφικό αντικείμενο.
3.Με ποια κριτήρια λοιπόν θα κοστολογούσατε τη δουλειά του?
Πέρα από τα υποκειμενικά κριτήρια όπως η προσωπικότητα και ο τρόπος που επικοινωνείτε  ή που συμπεριφέρεται ο ίδιος….. υπάρχουν και κάποια αντικειμενικά κριτήρια. Ξεκινάμε με το κόστος του εξοπλισμού του , την τεχνογνωσία του , την πείρα του αλλά και τα δείγματα δουλειάς που θα δώσουν σε εσάς ένα εγγυημένο αποτέλεσμα.


Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα κάνετε ένα ραντεβού με φωτογράφο καλό θα είναι να είστε διαθέσιμοι να ακούσετε τι έχει να σας πει για τον εξοπλισμό του , τα αρχεία που θα σας παραδώσει και πως , τις ώρες που θα χρειαστεί για να επεξεργαστεί το υλικό σας.
Να θυμάστε από τον φωτογράφο κατά κύριο λόγο αγοράζετε παροχή υπηρεσιών και όχι κάτι απτό. Οι εκτυπώσεις διαφόρων ειδών όπως ένα άλμπουμ ή  μία φωτογραφία σε καμβά , ένα διαφημιστικό φυλλάδιο είναι υπηρεσίες που αφορούν άλλους επαγγελματίες απλά ο φωτογράφος σας διευκολύνει έχοντας συμπεριλάβει μερικούς από αυτούς στη λίστα του ως αξιόπιστους συνεργάτες.
Σε άλλη περίπτωση αν ακόμα δεν έχετε πεισθεί πως πίσω από μια φωτογραφία κρύβεται «δουλειά» , σύγχρονα κινητά έχουν οι περισσότεροι , μια ημι-επαγγελματική ψηφιακή κάμερα όλο και σε κάποιον θα βρίσκεται στο κοντινό σας περιβάλλον…. εξυπηρετηθείτε τοιουτοτρόπως και αναλάβετε και τις ευθύνες για τα αποτελέσματα.

Sincerely yours,
Όλγα Μπάστα






0 σχόλια: