H μεταμόσχευση είναι ελληνική υπόθεση...

0

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση εορτασμού των 22 χρόνων για την λειτουργία της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Οργάνων της  Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» στην αίγλη Ζαππείου. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της
Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Κεντρικός καλεσμένος και ομιλητής ο Κ.Juan Carlos Valdecasas, εκπρόσωπος της Ισπανίας. Στο βιογραφικό του φέρει ήδη 1700 μεταμοσχεύσεις από ζωντανό δότη.
Εκλεκτοί και οι υπόλοιποι ομιλητές από τον Ελλαδικό χώρο όπως ο Κ.Δρακόπουλος, διευθυντής της μονάδας του Ευαγγελισμού.
Σημείο επαφής όλων τα πανεπιστημιακά τους χρόνια αλλά και οι πρώτες προσπάθειες να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν μεταμοσχευτικές μονάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δεδομένη θέση για όλους «ότι οι μεταμοσχεύσεις είναι υπόθεση Ελληνική».
Από όποια πλευρά και να το δει κανείς, είτε στις πρώτες μεταμοσχεύσεις  που συμμετείχε ελληνικό χέρι (Γενικό νοσοκομείο Μασαχουσέτης- Βοστόνη- Η.Π.Α.- ανασυγκόλληση άκρου), είτε στις πρώτες υπόνοιες για την εξέλιξη των μεταμοσχεύσεων, η Ελλάδα κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στην διαδρομή των Μεταμοσχεύσεων.
Υπόνοια της πρώτης μεταμόσχευσης βρίσκεται στην ιστορία του Δαίδαλου και του Ίκαρου. Για του λόγου το αληθές ο Δαίδαλος στα αρχαία χρόνια ζούσε στην Αθήνα ως ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας και γλύπτης. Έφτιαχνε θαυμαστά έργα και πολύ ωραία αγάλματα. Ήταν ο πρώτος που έφτιαξε αγάλματα με ανοιχτά μάτια και με το σώμα τους σε διάφορες στάσεις. Ως τότε τα αγάλματα ήταν όρθια με ενωμένα τα πόδια και με κολλημένα τα χέρια στο σώμα. Τα αγάλματα του Δαίδαλου είχαν φυσική ομορφιά και έμοιαζαν αληθινά. Η φήμη του Δαίδαλου έφτασε ως την Κρήτη, όπου εκεί βασιλιάς ήταν ο Μίνωας. Ο βασιλιάς της Κρήτης κάλεσε τον ονομαστό Αθηναίο να κατασκευάσει ένα οικοδόμημα, τέτοιο που να μην υπάρχει άλλο παρόμοιο. Πήγε λοιπόν στην Κρήτη ο Δαίδαλος και έφτιαξε ένα πολύπλοκο κτίριο, το λαβύρινθο. Ήταν τεράστιο και λαμπρό ανάκτορο με 1.300 διαμερίσματα, αίθουσες, δωμάτια, αυλές και αποθήκες. Ο βασιλιάς Μίνωας όμως φοβήθηκε μήπως φύγει ο Δαίδαλος και πάει σε άλλη χώρα να φτιάξει ένα παρόμοιο ανάκτορο με το λαβύρινθο.   Γι' αυτό τον έκλεισε μαζί με το γιο του Ίκαρο μέσα στο παλάτι  και δεν τον άφηνε να φύγει. Ο εφευρετικός Δαίδαλος άρχισε να σκέφτεται με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να φύγουν από το νησί. Ο Δαίδαλος τότε ζήτησε να του δώσουν κερί για να φτιάξει τάχα ένα ωραίο έργο. Με το κερί αυτό έφτιαξε φτερά, τα κόλλησαν στους ώμους τους και πέταξαν μακριά. Στον Ίκαρο είχε πει να μην ανέβαινε ψηλά γιατί θα λιώσουν τα κέρινα φτερά από τη ζέστη του ήλιου. Ο Ίκαρος όμως δεν άκουσε τον πατέρα του, ανέβηκε ψηλά, του έλιωσαν τα φτερά και πνίγηκε στη θάλασσα κοντά σε ένα νησί. Από τότε η θάλασσα που πνίγηκε ο Ίκαρος στο ανατολικό Αιγαίο ονομάστηκε Ικάριο πέλαγος και το νησί όπου θάφτηκε Ικαρία.   
Γνωστό επίσης και το «θαύμα του μαύρου ποδιού» των Αγίων Κοσμά  και Δαμιανού.  Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, περί το 400μ.Χ. ακρωτηρίασαν ενός άνδρα το κάτω άκρο, το οποίο έπασχε από γάγγραινα και το αντικατέστησαν με ένα άλλο υγιές, από έναν  Άραβα, ο οποίος μόλις είχε πεθάνει”
Σημαντική στην εκδήλωση ήταν και η παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος , Ιερώνυμου Β΄. Η κίνηση του αυτή δηλώνει την στήριξη της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων παρά τις ιδεολογικές συγκρούσεις που κατά καιρούς αιωρούνται πάνω από το θέμα.
Συγκινητικός ο χαιρετισμός του Κ.Γ. Καστρινάκη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Νεφροπαθών. Δημοσιογράφος ο ίδιος κάποτε θεώρησε ενδιαφέρον το θέμα και το προώθησε μέσω της Επαγγελματικής του ενασχόλησης  στην ΕΡΤ. Τραγική ειρωνεία, μερικά χρόνια αργότερα βρέθηκε ο ίδιος στη θέση του νεφροπαθή.
Στόχος όλων η Ελλάδα , όχι μόνο η μονάδα του Ευαγγελισμού, να αγγίξει 5ψήφιο αριθμό μεταμοσχεύσεων. Για την ώρα την πρωτιά κατέχουν στην Ευρώπη η Γαλλία , η Γερμανία και η Ισπανία με πάνω από 10.000 μεταμοσχεύσεις.
Βασικό μειονέκτημα στην εγχώρια εξέλιξη των πραγμάτων είναι η έλλειψη εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και χρηματοδότησης.
Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο Κ. Γιώργος Πατούλης , Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & Δήμαρχος Αμαρουσίου.













0 σχόλια: